60 jaar Sunway

De geschiedenis van SUNWAY®

SUNWAY® Exclusieve raambekleding bestaat 60 jaar! En in die tijd is er veel gebeurd.

Graag nemen wij u mee op een reis door onze geschiedenis. Met oude foto’s, advertenties, beursstands en collecties. Misschien herkent u ze nog wel van vroeger.

Wij wensen u veel plezier en wij gaan door naar de volgende 60 jaar.

Sixties

1961

SUNWAY® ziet het levenslicht. In Spijkenisse wordt de Jaloezieënfabriek Spijkenisse opgericht en er worden aluminium horizontale jaloezieën gemaakt onder het merk SUNWAY®. Vanaf dag 1 werd er al maatwerk geleverd.

1965

SUNWAY® Jaloezieënfabriek Spijkenisse is een modern productiebedrijf. Hier geen spijkerbroeken, maar dames in nette jurken en schoentjes met een hakje.

1966

Aluminium jaloezieën waren heel modern. SUNWAY® jaloezieën stonden voor modern, strak en functioneel. Gordijnen waren meer iets voor mensen die niet met hun tijd meegingen. SUNWAY® begon met de 50 mm lamel, maar al snel werden ook smalle, elegante lamellen geïntroduceerd.

Seventies

1971

De ontwikkelingen gaan door. Er komen jaloezieën met elektrische bediening, bedoeld voor toepassing in winkeletalages. Creatief als wij zijn introduceren we de Duo-tone jaloezie: wit aan de buitenzijde, want wit reflecteert het licht en gekleurd aan de binnenzijde. Ook kan er gekozen worden uit wel 40 kleuren jaloezieën, ”van hip paars tot Jaffa 55”, aldus een advertentie uit die tijd.

1972

We werken samen met behangfabrikant Sanderson. Wij leveren rolgordijnen en gordijnstof met een matchende print. En als je daar nog niet genoeg aan had, kon Sanderson je diezelfde print op behang leveren.

1973

SUNWAY® groeit door en verhuist (in 1973) naar Nieuwegein.

1975

Met de collecties Horizontale jaloezieën en Rolgordijnen zijn we leverancier van de Woonafdeling van een groot Nederlands iconisch warenhuis: Vroom & Dreesman.

Eighties

We hadden al verticale jaloezieën, maar begin jaren ’80 worden deze zeer populair. De ramen worden groter en de verticale jaloezieën van textiel of pvc hangen perfect voor grote ramen.

1980

De advertenties worden sexyer en de vrouwelijke schoonheid wordt ingezet.

1981

We krijgen een nieuw logo. Naast het functionele karakter van raambekleding wordt het decoratieve aspect ook steeds belangrijker. Dat vermelden we voortaan in ons logo.

1984

Het motto van SUNWAY®: stilstand is achteruitgang. Daarom worden in 1984 ook plissé shades in de collectie opgenomen.

1989

SUNWAY® maakt haar pioniersrol weer waar en introduceert in 1988 de eerste Soft Shades (vouwgordijnen) in Nederland. Na de nieuwe zakelijkheid heeft de bevolking behoefte aan romantiek. Er worden 3 types Soft Shades geïntroduceerd: Austrian Shades en Festoon Shades die zeer rijk geplooid zijn met rondingen of ruches aan de onderzijde. Deze typen vallen in het Romantische genre. Het 3e type, de Roman Shade hebben strakkere plooien.

Nineties

In het begin van de 90’er jaren dook het woord “Lifestyle” op in het dagelijks taalgebruik: ieder z’n eigen stijl van leven. SUNWAY® begreep deze ontwikkeling en presenteerde haar collecties voor het eerst in een concept met Lifestyle thema’s.

1991

SUNWAY® bestaat 30 jaar en het Lifestyle concept is een feit. SUNWAY® ontwikkelt zich van een B-merk naar een A/A+ merk.
Met het nieuwe Lifestyle concept krijgen we ook een nieuw logo.

1993

Het Lifestyle concept wordt vervangen door het Colours for Light concept.

1995

Aan de Houtcollectie worden de unieke Woodweave blinds toegevoegd. Dit zijn de rol- en  vouwgordijnen van geweven hout.

1997

Duette® Shades worden geïntroduceerd. We hadden destijds nog geen idee hoe populair Duette® Shades zouden worden.

1998

Een aanpassing in ons logo. We gaan van rood naar zwart.

1999

We verhuizen naar ons huidige pand aan de Overijsselhaven in Nieuwegein.

Zeroes

Een nieuwe eeuw, nieuwe uitdagingen…Het gaat goed met SUNWAY® en we werken inmiddels met meer dan 100 collega’s aan de collecties en het succes van SUNWAY®.

2000

Het chique Silversphere concept doet haar intrede. En daarmee ook het nieuwe logo. We upgraden van decoratieve raambekleding naar exclusieve raambekleding.

2001

We introduceren de SUNWAY® Paneelgordijnen. Mooie stoffen in verschillende transparanties, die je onderling kunt combineren. De afwerking met aluminium baleinen maakt het chique plaatje compleet.

2005

We introduceren het zeer succesvolle Washi, de Japanse gelamineerde rol- en paneelgordijnen.

2008

We introduceren het SUNWAY® Exposure Store winkelconcept, waarin de consument een groot aantal producten kan zien en bedienen.

Ook introduceren we dit jaar een nieuw logo, dat we vandaag de dag nog steeds gebruiken.

Aan de Duette® Shades collectie wordt het unieke product Parametre® Shades toegevoegd, een design Duette® Shade met een unieke 3D structuur.

2009

Introductie van de Eclips rolgordijnen

Tens

2010

We voegen een Outdoor houtcollectie toe. De houten Ibiza rolgordijnen staan prachtig in een overkapping in de tuin.

2011

We vieren ons 50-jarig jubileum! We vieren het groots met al ons personeel in de Efteling. Een dag om niet te vergeten!

2014

We introduceren het nieuwe boekenconcept: The White Concept

2015

We introduceren weer een unieke raambekleding: Odysee® Shades, dat tot de Duette® Shade familie behoort.

De SUNWAY® Odysee® Shades hebben dezelfde isolerende werking als Duette® Shades, maar bieden daarnaast de unieke mogelijkheid om de afzonderlijke cellen in en uit te vouwen. Dat betekent dat de SUNWAY® Odysee® Shades als een jaloezie kunnen worden opengezet.

Twenties

2020

Wat een bewogen jaar is dit. Er is een wereldwijde pandemie en dat vergt nogal wat aanpassingen, persoonlijk, maar ook zakelijk. We werken thuis waar mogelijk. Omdat we nergens naartoe kunnen wordt het interieur groots aangepakt bij veel mensen.

Maar de pandemie weerhoudt ons er niet van om weer een nieuw type raambekleding te introduceren. Nederland maakt kennis met Nubus® Shades, de rol- en paneelgordijnen van modern kunststof. Deze chique raambekleding is geschikt in het hele interieur, inclusief vochtige ruimtes als keuken en badkamer.

2021

Het is net zo’n raar jaar als 2020. Dit jaar bestaat SUNWAY® 60 jaar! Maar helaas, door de pandemie zijn alle festiviteiten uitgesteld. We proberen het in 2022 gewoon nog een keer. Op naar de volgende 60 jaar!

Onze meest recente collectie is onlangs geïntroduceerd: De Houtcollectie.